Gamla anor

Man har tävlat om världsmästerskapet i speedway i 77 år. 1936 blev australiensaren Lione van Praag den förste världsmästaren i speedway. Det individuella världsmästerskapet avgjordes fram till 1995 i en enda VM-final.

1995 påbörjade man det nuvarande Speedway Grand Prix, där man kör tolv deltävlingar.

GP-serien i Tammerfors åren 2014-2016

Tammerfors stadion Ratina har godkänts som tävlingsplats för GP-seriens ena deltävling. I Finland har man aldrig tidigare ordnat speedwaytävlingar av motsvarande klass. Den nästan 400 meter långa Ratinabanan erbjuder 15 000 åskådare ypperliga förutsättningar att njuta av det stora motorevenemanget.

Spännande duster man mot man - totalt 23 stenhårda heat

På de nästan 80 hästkrafter starka 500-kubikarna störtar dagens gladiatorer fram i 23 4-mans heat under tävlingen.

Först körs 20 kvalifiseringsheat, som följs av två semifinalheat och det avgörande finalheatet. I vart heat, som är fyra varv, får vinnaren tre poäng, den andra får två poäng och den tredje en poäng. Den fjärde blir utan poäng.

De poäng förarna tagit under tävlingens 20 första heat avgör vilka som kvalificerat sig till de två semifinalheaten, och de två bästa från vart semifinalheat går till finalen. I slutet av säsongen då alla tolv GP-deltävlingar är körda räknas deltävlingarnas poäng ihop och den med största antalet poäng är årets världsmästare.

 

Läge

Bana och platser